preskoči na sadržaj

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac

Login


 

EU projekt

Vremenik testova

Školski kurikulum

Godišnji plan i program
Statut škole
Priloženi dokumenti:
Statut.doc

 

Izvješće o radu i poslovanju škole za školsku godinu 2015./2016.

Popis udžbenika

Priloženi dokumenti:
mios udzbenici 2015.2016.docx

Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Termini informacija
Državna matura

 

 

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Javna nabava

Pravilnik o provedbi postupaka nabave roba, usluga i radova male vrijednosti

Financije 2014.
Tražilica
Mesar - JMO

U Mješovitoj industrijsko- obrtničkoj školi Karlovac učenici mogu pohađati zanimanje mesar koje traje tri godine nakon čega stječu srednju stručnu spremu.

Pri upisu učenici moraju obaviti liječnički pregled medicine rada te sklopiti ugovor o naukovanju s poslodavcem koji posjeduje licencu za izvođenje vježbi naukovanja učenika zanimanja mesar. Licencu imaju PPK karlovačka mesna industrija d.d., Proizvodnja Bišćan j.d.o.o., Trgovačko-mesarski obrt Kušan, Spar Hrvatska d.o.o., Mesna industrija MM d.o.o., Klaonica Lorković uslužno-proizvodni obrt.

Zanimanje mesar je deficitarno zanimanje, stoga učenici imaju besplatan liječnički pregled medicine rada, a za vrijeme školovanja imaju mogućnost dobivanja stipendije.

Nastavni program sastoji se od općih predmeta, stručnih predmeta i praktične nastave. Praktična nastava se obavlja kod poslodavca. Dio praktične nastave obavlja se u školskom praktikumu te kroz stručne posjete mesnim industrijama.

Tijekom školovanja učenici će naučiti razlikovati vrste mesa, kategorije mesa, vrste masnih tkiva i iznutrica. Nadalje, učenici će se upoznati s alatima i strojevima koji se koriste u mesarskoj struci te svladati tehnološke operacije na linijama klanja, u odjeljenju za rasijecanje mesa, preradu mesa, pakiranje, skladištenje i transport mesa i proizvoda od mesa.

Učenici će biti osposobljeni za pripremu mesa za prodaju pa i za samu prodaju mesa i mesnih proizvoda.

Zanimanje mesar je specifično zanimanje, ljudi ga vole ili ne vole, pa je najbolje da ga upišu učenici koji su unaprijed zainteresirani i koji će ga voljeti jer u protivnom će ga teško obavljati. Međutim, tko god izuči taj zanat i bude imao volje raditi u struci, naći će posao bez problema.

Na kraju, i djevojke su uvijek dobrodošle te skoro svake godine imamo jednu mladu mesaricu koja se izvrsno snalazi u tom zanimanju.

preskoči na navigaciju