« Veljača 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Naša škola je prva škola u Republici Hrvatskoj koja je u sklopu Programa za cjeloživotno učenje – Leonardo da Vinci sudjelovala u stručnoj praksi učenika i nastavnika u Švedskoj.
U periodu od 17. 10. do 31. 10. 2010. učenici 3. C razreda Dubravko Duduković i Tome Kolgjeraj, u pratnji stručnih nastavnica Snježane Erdeljac i Ivone Katić – Stipetić, bili su u Göteborgu u strukovnoj školi Ester Mosesson΄s.
Škola obrazuje pekare, mesare, slastičare, kuhare i konobare. Učenici su sudjelovali u stručnoj praksi u najmodernije opremljenim pekarskim i mesarskim praktikumima. Domaćini su bili izuzetno susretljivi, gostoljubivi i korektni. Organizacija programa, smještaj, stručna praksa bili su na visokom nivou. Sve je prošlo u najboljem redu, učenici i nastavnici vratili su se puni entuzijazma, pozitivnih dojmova i obogaćeni za jedno novo iskustvo te puni novih znanja u struci. Zahvaljujemo svim osobama koje su sudjelovale u organizaciji programa i puta, te našim novim prijateljima u Göteborgu koji su nas tako lijepo ugostili.
Škola domaćin je jedna od najbolje opremljenih strukovnih škola u Švedskoj. Ima vrlo dobre programe za obrazovanje u području prehrane i ugostiteljstva. Naukovanje se odvija u prekrasno opremljenim velikim kuharskim, slastičarskim, mesarskim i pekarskim praktikumima. Škola ima ujedno i dva restorana za vanjske goste, te prodavaonicu pekarskih i mesarskih proizvoda. Specifičnost švedskog školovanja je potpuna i besplatna dostupnost opreme, knjiga, prehrane i prijevoza za sve učesnike obrazovnog sustava. U školi ne postoji školsko zvono niti imenici, a sve informacije za učenike i o učenicima dostupne su preko interneta. U školi vlada prekrasna radna atmosfera, u prelijepo opremljenim učionicama, a nakon sata učenici se odmaraju u školskim kantinama.
Učenik pekar Tome Kolgjeraj bio je 10 dana u školskom pekarskom praktikumu, a učenik mesar Dubravko Duduković bio je 5 dana u školskom mesarskom praktikumu., a 5 dana u jednoj privatnoj mesnoj industriji. Oba učenika su se vrlo dobro snašla u novonastalim situacijama, te se pokazali kao vrlo dobri i profesionalni radnici te poslušni učenici. Nova znanja i iskustva prenijet će na kolege u razredu i školi, te tako i njih obogatiti.
Ispod se nalazi galerija fotografija sa našeg posjeta Švedskoj.